Hjertesygdomme

Hunde får også hjertesygdomme. Der findes medfødte og erhvervede. Nogle er racespecifikke, og dermed er der en mistanke om at mange hjertesygdomme har et arveligt aspekt. De fleste hjertesygdomme kan høres ved auskultation (det er derfor dyrlægen lytter på hjertet), og med tiden vil hunden udvikle symptomer.

Det er vigtigt at finde årsagen til evt. mislyde og få stillet den rigtige diagnose, da den rigtige medicinering kan forlænge hjertet og dermed hundens levetid betragteligt.

Symptomer på hjertesygdomme:

 • Hoste

 • Puster

 • Nedsat appetit

 • Mangler energi

 • Natlig uro

 • Besvimelse / kollaps

 • Ascites (udspillet bug)

Udredning af hjertesygdom

Hvis du selv mistænker hjertesygdom pga. fx hoste, så kan du selv gøre noget inden besøget hos dyrlægen. Få din hund undersøgt for hjerteorm, det gøres ved at indsamle afføring til tre prøver (læs her præcis hvordan). Tæl din hunds respiration når den sover, hvor mange gange trækker den vejret per minut?

 • Vi tager en snak om hvilke symptomer, hvis nogen, du ser hos din hund, er der kendskab til andre hunde (forældre eller søskende) med hjerteproblemer.
 • Vi lytter til hundens hjerte og lunger, tjekker puls og slimhinder.
 • Blodprøver, her undersøges hundens blodprocent og blodets sammensætning, vi måler organtal og stofskifte.
 • Blodtryksmåling kan i nogle tilfælde være relevant.
 • EKG (kan vi ikke tilbyde), især relevant hos de store racer med mistanke om forstørret hjerte, evt som “24 timers holter måling”. her vil vi ofte henvise jer videre til specialister hvis der er en mistanke.
 • Røntgen undersøgelse af lunger og hjerte
 • Ultralydsscanning af hjertet

Hjertesygdomme

Mitralklap insufficiens / sygdom i hjerteklapperne

Den mest kendte og oftest diagnosticeret hjertesygdom er mitralklap insufficiens. Fortykkelse af hjerteklapperne vil med tiden gøre at de ikke lukker tæt. Blodet kan derved løbe baglæns og nedsætte hjertets funktion.

Det er en sygdom som forværres med alderen, og som oftest ses hos vores små racer, fx  Pudler, Gravhunde, Chihuahua og Cavalier King Charles Spaniel. Der er arvelige faktorer involveret, og avlerne har gjort og gør stadig et kæmpe arbejde for at komme af med denne sygdom.

Når dyrlægen lytter på din hunds hjerte med stetoskopet, lytter vi efter mislyde på hjertet. Oftest vil mislyde på hjertet skyldes turbulens i blodstrømmen. Turbulensen kan skyldes at hjerteklapperne er utætte, og derfor vil noget blod løbe baglæns tilbage til forkammeret. Ikke alle hunde med en mislyd vil have symptomer. Hvis der er en mislyd vil vi anbefale at få din hund ultralyds scannet, jo tidligere vi får en diagnose jo bedre kan vi hjælpe din hund og sikre at hjertet ikke bliver overbelastet.

Dilateret Cardiomyopati / Forstørret hjerte, sygdom i hjertemusklen

Denne sygdom ses oftest hos de store racer, Doberman, Boxer, Dalmatiner og Newfoundlænder, for at nævne nogle. Der er et tydeligt arveligt element i denne sygdom. Der behøver ikke være symptomer, der er oftest heller ikke mislyde. Hunde med DCM (dilateret cardio myopati) er i risiko for et akut hjertesvigt. Sygdommen kan diagnosticeres vha holter-monitorering (EKG i 24 timer) og Ultralyds scanning af hjertet. Disse hunde findes oftest pga. en historik i familien, eller sygdom hos kuldsøskende.

Stenoser, forsnævringer af fx aorta eller pulmonærvenen

Dette giver en øget belastning af hjertet, og begge giver mislyde ved auskultation af hjertet. Nogle forsnævringer er kritiske andre lyder af mere end de er. Igen er ultralydsundersøgelsen den der giver os en diagnose.

Vores vigtige pointe er at hjertesygdom kan behandles.

Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstatte den professionelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.

Uddannet personale, tager hånd om dig og dit kæledyr

Det er vigtigt for os at du føler dig tryg når du besøger os. Vi gør vores allerbedste for at leve op til din tillid.