Kanin udekanin

Vigtig viden om maddiker mider

Maddikeangreb/Flystrike (spyfluelarver, mider, orm) hos kaniner er ikke til at spøge med. Maddikeangreb er smertefuldt og dødbringende, og tilstanden forværres meget hurtigt.

Alle dyr kan rammes af maddiker, men problemet ses oftest hos kaniner – dog mest udekaniner. Jo højere temperaturer vi har, jo flere spyfluer har vi og hermed bliver chancen for et maddikeangreb større.

Spyfluer tiltrækkes af fugtige, varme steder til at lægge deres æg. Har din kanin en fugtig og tilsmudset pels bagi eller et sår, vil dette være et ideelt område for spyfluerne, at lægge deres æg.  Æggene klækker efter ca. et døgn og de små larver er hvide og på størrelse med et kogt ris korn. Så snart maddikerne er kommet ud af æggene, begynder de at lede efter føde. Dette vil ofte resultere i, at de begynder at spise af den tynde hud omkring kønsorganerne. Maddikerne spiser af kaninens hud og begynder herefter at grave sig ind under huden. Maddike-angreb hos kaniner kan derfor hurtigt blive til meget store og dybe sår på det meste af kaninens bagparti.

Hvad kan du selv gøre for at forebygge maddiker?

  • Tjek dagligt kaninen bagtil

  • Hold buret rent og tørt

  • Fjern gamle frugt/grøntsags rester

  • Opsæt et solidt fluenet rundt om buret

  • Hold kaninen slank, så den selv kan nå sine caecotropher (den bløde nat-afføring)

Er din kanin disponeret for maddikeangreb?

Som sagt er risikoen størst hos udekaniner, men det kan i sjældne tilfælde også ses hos indekaniner. Har du en overvægtig kanin – eller en kanin som har diarré, skal du være særlig opmærksom. En overvægtig kanin kan ikke rengøre sig selv bagi og vil derfor være tilsmudset på bagdelen og dette tiltrækker spyfluerne. Afføring i buret tiltrækker også fluer.

Årsager:

Forkert fodring med for få fibre giver for stor produktion af blød afføring. For meget saftigt græs kan medføre diarré. Diarré kan give et fugtigt underlag i buret hvilket kan medføre, at kaninen nemt kan få sår bagi.

Når kaninen ikke spiser sin bløde nat-afføring (caecotroper), ophobes det bagtil, og det giver det perfekte miljø for æg og larver.

Urinvejslidelser som blærebetændelse, ophobning af kalk (sludge) og blæresten kan resultere i at kaninen konstant lækker urin, og dermed bliver våd og irriteret i huden bagtil.

Overvægt kan gøre, at kaninen ikke kan rulle sig sammen og holde sig selv ren.

Tandproblemer kan resultere i, at kaninen ikke spiser nok hø og igen får for meget blød afføring. Tandproblemer kan også betyde at kaninen rent fysisk ikke kan gøre sig ren på grund af tænder der vokser forkert eller gør ondt.

Opdager du, at din kanin er tilsmudset bagtil, bør den derfor tages af sted til dyrlægen. Det er nemlig ikke en sygdom i sig selv, men et symptom på, at der er noget galt.

En kanin der er ramt af maddiker vil typisk være passiv og mangle appetit. Der kan desuden være en ubehagelig lugt omkring kaninen. Man kan dog ikke altid løbe an på kaninens adfærd som indikator, og hvis skaden allerede er sket, er prognoserne desværre meget dårlige. Man bør derfor altid aktivt forebygge spyflyer. Tjek kaninen dagligt og sørg for at buret er rent.

Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstatte den professionelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.

Uddannet personale, tager hånd om dig og dit kæledyr

Det er vigtigt for os at du føler dig tryg når du besøger os. Vi gør vores allerbedste for at leve op til din tillid.