Borreliose – ses også hos hunde
Borrelia burgdoferi overføres af skovflåten, Ixodes Ricinus. Mennesker og hunde kan få borreliose. Der er beskrevet enkelte tilfælde hos kat, men vi har aldrig set det her på klinikken.
Skovflåten overfører Borrelia
Skovflåten bliver inficeret med borrelia bakterien i larve- og nymfestadiet, når den suger blod fra små pattedyr, fx mus. I næste livsstadie kan bakterien overføres til værten når flåten suger blod.
Borrelia bakterien ligger i flåten, den bliver aktiveret og overført til det næste dyr som flåten indtager et måltid hos. Det tager ca. 24 timer at aktiverer borrelia bakterien så den overføres. Det er derfor man anbefaler at tjekke sig selv og sine dyr for flåter jævnligt. Hvis man fjerner flåten inden den har siddet fast i 24 timer, har den sandsynligvis ikke overført borrelia bakterien.
Hos mennesker taler man om et rødt udslæt, der kan være tegn på borrelia. Dette udslæt ser vi ikke hos dyrene. Nogle hunde og katte reagerer med en hævelse efter et flåt bid, men det er mere en reaktion på flåten, og ikke nødvendigvis en reaktion på at der er overført sygdom.
Skovflåten har en to-årig livscyklus. Den er aktiv ved temperaturer over 5 grader.
Symptomer
Det er disse symptomer du skal være opmærksom på hos din hund.
De akutte symptomer, feber, halthed og hævede led kommer og går. Det hænger sammen med immunforsvarets reaktion på borrelia bakterien. Hvis hunden har infektionen længe er der risiko for kroniske forandringer på led og nyrer.
Hvordan diagnosticeres Borrelia?
Borrelia påvises på en blodprøve. Når vi mistænker borrelia tjekker vi samtidig din hunds organtal, især nyrer-tallene er vigtige. Vi laver en “snap-test” her på klinikken hvis den er positiv, sender vi efterfølgende en prøve til et eksternt laboratorie for at få en titter-værdi på smitten. Tallet bruger vi til at holde øje med at vores behandling virker.
Behandling:
Behandlingen sættes igang ved positivt svar på “snap-test”. Der behandles med antibiotika i 4 uger. Derudover kan der være behov for smertestillende.
Kontrol:
3-6 mdr efter første blodprøve kontrolleres borrelia titter, for at sikre at behandlingen har virket.
Kan man forebygge smitte?
JA! Der findes en vaccination der beskytter mod Borrelia. Den gives i det tidlige forår, og gentages årligt.
Derudover kan du forhindre at din hund har flåter. Det gøres ved at behandle med midler der enten forhindrer flåten i at sætte sig fast eller dræber den inden den har siddet i 24 timer. Der findes mange forskellige produkter, så kontakt os endelig og få en snak om hvad der passer bedst til din hund og jeres behov.
Andre flåt overførte sygdomme:
Anaplasmose – overføres af skovflåten.
Babesiose eller blodpis – overføres af engflåten (relativt ny art i Danmark)
Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstatte den professionelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.