Gigt hos kat

Har din kat kroniske smerter?

Katte kan ligesom hundene udvikle gigt. Gigt eller arthrose, er en sygdom i leddene der viser sig ved udtyndning af ledbrusken og ny knoglevækst omkring led og senetilhæftninger. Det er ofte forbundet med smerter og/eller nedsat bevægelighed af leddet. Det kan være meget svært at vurdere om katte har smerter. De er meget dygtige til at skjule det.

Gigt diagnosticeres typisk hos ældre katte – ligesom hos mennesker. Der er flere katte som har gigt som ikke har fået stillet diagnosen fordi sygdommen kan være skjult i større eller mindre grad fordi og katte er mestre i at skjule sygdom!

Årsagerne til udviklingen er gigt er mange. Der er arvelige faktor, skader (vrid og slag), overvægt. Det er en sygdom der ses hos katte i alle aldersgrupper, forekomsten stiger med alderen.

Symptomer på smerter fra fx gigt:

  • Hopper ikke op (vindueskarm, reol, stol)

  • Smerte ved berøring

  • Gemmer sig

  • Adfærdsændring

  • Slikker sig på huden over de ramte led

  • Sover mere, ofte i den samme stilling

  • Nedsat appetit

  • Afførings/urineringsbesvær

Hvordan stilles diagnosen?

Optimalt så foretager dyrlægen en klinisk undersøgelse af katten, hvor alle leddene bøjes, strækkes og trykkes på og muskler palperes. Hvis katten viser tegn på smerte eller ubehag, kan det indkredses hvilke/-t led der skal undersøges nærmere. Muskelømhed kan også forekomme ved gigt, da katten typisk vil kompensere og prøve på at aflaste det ramte led.

Ikke alle katte er lige samarbejdsvillige. Så det kan være en meget stor hjælp hvis du som ejer medbringer video optagelser af kattens gang, løb og spring.

Der udover kan vi undersøge led og knogler med røntgenfotografering. Katten får lidt beroligende inden og det giver også dyrlægen mulighed for at mærke leddene grundigt igennem.

Visse led er mere udsatte end andre. De led, som oftest rammes, er albueled, hofteled, knæled, tåled, skulderled og haseled.

Behandling:

Ved at stille så korrekt en diagnose som muligt, kan der igangsættes den rigtige behandling. Oftest et vægttab, tilskud af Omega 3, glucosamin og Collagen (Flexadin). Derudover kan nogle katte har også behov for smertestillende.

Katten kan også smertelindres ved hjælp af laserbehandling. Idet laserstrålerne øger blodcirkulationen til området, hvilket giver en smertelindrende- og helende effekt.

Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstatte den professionelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.

Uddannet personale, tager hånd om dig og dit kæledyr

Det er vigtigt for os at du føler dig tryg når du besøger os. Vi gør vores allerbedste for at leve op til din tillid.