hund, har analsække ved endetarmsåbningen

Hævelse eller irritation omkring anus

Kan skyldes fyldte eller betændte analsække

analsæk betændelse, hunde har to analsække

Analsækkene ligger ved endetarmsåbningen og giver ofte anledning til problemer – ca. 1 ud af 10 hunde har problemer med deres analsække, enten at de har svært ved at tømme dem eller infektion – analsækbetændelse. Alle racer angribes, og begge køn er lige udsatte.  Katte har også analsække, men det er sjældent at de har problemer.

Som oftest skyldes irritationen en ophobning af analsekret i sækken, fordi udførselsgangen er stoppet til, enten pga en prop i udførselsgangen, eller hævelse omkring den som derved forhindrer passage. Hvis ikke analsækken kan tømmes gennem udførselsgangen vil den til sidst sprænges, og så har vi et åbent sår ved siden af endetarmsåbningen.

Analsækbetændelse er ikke en alvorlig sygdom, men det kan være meget generende for hunden, fordi det klør og gør ondt ved tarmåbningen.
Denne kløe kan give eksem og hudbetændelse på bagkroppen – hvilket øger ubehaget for hunden.
I visse tilfælde kan der komme en byld i analsækken, og det er forbundet med stort ubehag og smerter.

Uanset om der er tale om kløe, eksem eller en byld er behandlingen som regel ret ukompliceret, selv om det nu og da kan være nødvendigt med behandling i narkose og med antibiotika.

Symptomer

Symptomerne på analsækproblemer er meget forskellige. Af og til er de endog vildledende i den forstand, at de ikke har nogen synlig sammenhæng med anal-/endetarmsområdet. De almindeligste symptomer er følgende:

  • Kuren på rumpen – hunden sætter sig, løfter bagbenene op fra underlaget og trækker sig frem med forbenene.

  • Rødme eller hævelse ved endetarmsåbningen

  • En skæv siddestilling, hvor hunden nødigt sidder lige på halen, eller rejser sig hurtigt igen.

  • Slikker, bider sig i området ved endetarmsåbningen. Indersiden af benene, haleroden og flankerne kan også få en tur.

Den  intense slikken kan medfører et såkaldt “hot spot”. En betændelses tilstand i huden der forværres af den megen slikken.

Behandling

Behandling af simple tilfælde består i, at analsækkens indhold klemmes ud, og at antibiotikasalve eventuelt indføres. I visse tilfælde er det nødvendigt at efterbehandle hunden med antibiotikatabletter i nogle dage. Hvis hunden er meget generet vil vi typisk også give smertestillende.
Udklemningen af kirtelindholdet skal eventuelt gentages efter en uges tid.
Hvis der er opstået yderligere problemer i form af sår og eksem efter voldsom slikken, eller hvis der er opstået en byld i den ene eller begge sække, kan det være nødvendigt med behandling under narkose. Sommetider er hunden så øm, at det ikke kan lade sig gøre at behandle uden.
Hvis analsækbetændelsen kommer igen flere gange med kort mellemrum, bør man overveje en operation. Ved dette indgreb fjerner man kirtlerne, og problemet er løst en gang for alle.

Førstehjælp: det kan virker smertelindrende at holde en varm fugtig klud på området.

Årsager til analsækbetændelse

Der kan ikke siges noget helt præcist om årsagerne til lidelsen. Der synes at være en sammenhæng med afføringens konsistens (diarre, forstoppelse), lukkemusklens styrke, fedme og øget produktion af sekret (sfa. infektion, hormonpåvirkning, allergi).

Hvis hunden har haft diarre eller blød afføring så bliver analsækkene ikke tømt helt, der sker en ophobning af sekret og deraf større risiko for bakteriel vækst.
Oftest bliver problemet værre med alderen, måske fordi lukkemusklen bliver slap.
Som det fremgår kan denne lidelse være et ubehageligt problem for mange hunde, så hvis man bemærker et af de nævnte symptomer, bør man få hunden undersøgt af dyrlægen.

Kan analsæk betændelse forebygges?

Man kan godt gøre forskellige ting der kan forebygge analsæk-betændelse. Hvis din hund har haft fyldte analsække, kan der være behov for regelmæssig tømning. Det kan din dyrlæge hjælpe dig med, både gøre det, men også instruerer dig i at gøre det derhjemme. Det allerbedste er hvis hunden selv tømmer analsækkene. Og det kan hjælpes ved at sørge for en passende konsistens på afføringen og en mængde sådan at lukkemusklen og analsækken bliver udsat for at pres så den tømmes når afføringen passerer. Typisk vil et fiberholdigt foder kunne hjælpe.

Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstatte den professionelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.

Uddannet personale, tager hånd om dig og dit kæledyr

Det er vigtigt for os at du føler dig tryg når du besøger os. Vi gør vores allerbedste for at leve op til din tillid.