nytår, fyrværkeri

Nytårsaften

Mange hunde og katte bliver bange nytårsaften.

Nytårsaften er en glædelig aften for os mennesker, men mange af vores kæledyr synes ikke der er noget at fejre. De bliver bange for bragende og ikke mindst lysglimtene.

Dyrenes reaktion kan inddeles i to kategorier, nogle bliver gale, de farer rundt og gør. De allerfleste bliver dog bange, ryster, gemmer sig og piber.

Gode råd til nytårsaften

Hunde:

Lad hunden være i de omgivelser, hvor den plejer at være tryg og glad. Tilbyd den et roligt rum, træk gardinerne for vinduerne, tænd lyset og skru op for musikken.

Sørg for at motionere den godt i dagens løb og giv den gerne nogle mentale udfordringer, søgeøvelser mv.

Luft den sidste gang sidst på eftermiddagen. Lad den ikke gå uden snor, og tag den ikke med ud Kl: 24, vent med at lufte den igen til der ikke bliver skudt mere fyrværkeri af.

Undgå bordbomber og aftal med familie og naboer, at der ikke fyres raketter af tæt på huset.

Hvis hunden bliver bange skal du ikke trøste og ynke, men prøv at opmuntre den, distraher med en leg.

Katte:

Lok katten ind mens det er lyst og sørg for at lukke kattelemmen så katten holdes inde. De fleste katte vil gemme sig, og først komme frem næste dag, det vigtige er så at man ved at de er i sikkerhed indendøre. Nogle katte bliver dog særdeles stresset af fyrværkeriet nytårsaften og kan have behov for at få noget beroligende medicin. Tal med din dyrlæge om det.

Hvalpens første nytårsaften

Hvis din hund aldrig har oplevet fyrværkeri før, er det en god ide at træne dem inden. Der er forskellige træningsmuligheder:

Eksponering: Der findes adskillige videoer på U-tube som man kan benytte sig af. Afspil først uden lyd, så vænner de sig til lysglimtene. Det vigtigste i denne træning er at du starter ved lav lydstyrke og agere fuldstændig normalt. Du skal vise hunden at det ikke er farligt. 

Leg med huden imens, sådan at der sker noget sjovt og hyggeligt. Intensiteten øges langsomt, dvs. skru op for lyden. Hvis hvalpen reagerer kan man starte i et andet lokale, og så

Lav selv larm: leg med plastikkopper, som du gemmer godbidder under, så hunden skal vælte kopperne. Larmen, som de selv forårsager, udløser en belønning. Start med engangsplastik krus, og avancer til fx melaninkopper.

Denne tilvænning tager dog som regel nogle måneder. 

Selve nytårsaften er det vigtigste at man ikke ynker hunden, ignorer det, prøv at distrahere den med noget legetøj.

Du er lederen og hvis tryg og rolig, vil hunden højst sandsynligt også slappe af.

OG hvis du oplever den mindste usikkerhed hos hvalpen i dagene optil nytårsaften, så hellere forebyg med noget beroligende, ring og tag en snak med din dyrlæge.

Hvordan kan vi hjælpe dyrene igennem nytåret?

  • Træning og lydtilvænning

  • Kost tilskud

  • Feliway og Adaptil (dufte)

  • Nytårs medicin (kontakt din dyrlæge)

Træning

Hvis man er tideligt ude kan man forsøge at vænne dyrene til lydende ved hjælp af en CD, man starter med at afspille lydende ved lav volumen, og vænne dyret til dem, gerne ved at distrahere imens og lave nogle sjove øvelser. Langsomt øger man volumen mens man holder øje med at hunden er rolig.

Adaptil eller Feliway

Er begge feromoner til henholdsvis hund og kat.

Feromoner er naturlige signalstoffer som dyr udskiller i forskellige situationer.

DAP: (dog appeasin pheromone) udskilles af tæven de første 4 måneder af hvalpens liv. De hjælper med at knytte hvalpene til tæven og er medvirkende til at hvalpen søger hjem til den trygge rede. Fås som halsbånd, diffuser og spray.

Feliway: er kind feromoner, som kattene bruger til at markere deres territorium og seksuelle status. Disse feromoner er venlige, dvs de er tryghedsskabende.

Kosttilskud

Kalm /Relax

er kosttilskud der virker beroligende på hunde og katte. Indholdsstofferne er lidt forskellige, men alle tre virker beroligende på hunde og katte..

Det kan være godt at bruge forebyggende ved de situationer man ved giver stress, fx affyring af fyrværkeri i december måned, udsigt til tordenvejr, pensionsophold og lign. ændringer i dyrenes dagligdag.

Nytårs medicin

Hvis du allerede nu ved at din hund eller kat bliver meget bange, kan du henvende dig hos din dyrlæge og få noget beroligende medicin, det er vigtigt at få en god snak med dyrlægen om hvordan medicinen virker inden man giver den til sit kæledyr, samt få tjekket at din hund eller kat er sund og rask.

Der sker ændringer fra år til år, vi får nye midler, hunden bliver ældre og tåler derfor nogle af medikamenterne dårligt, måske er den blevet døv, og kan derfor ikke længere høre larmen. Ring eller kom forbi og få en snak med os, så finder vi den bedste løsning til dig og dit kæledyr.

Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstatte den professionelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.

Uddannet personale, tager hånd om dig og dit kæledyr

Det er vigtigt for os at du føler dig tryg når du besøger os. Vi gør vores allerbedste for at leve op til din tillid.