hvalp

Hvalpens første besøg hos dyrlægen med sin nye familie

Kom på besøg i venteværelset inden det første besøg hos dyrlægen.

Det er tid givet rigtig godt ud, hvis I har mulighed for at komme forbi på klinikken allerede inden I kommer til vaccination første gang. Så kan hvalpen opleve lokaler, mennesker og dufte. Der vil næsten altid være en sygeplejerske til at hjælpe med at det bliver lidt hyggeligt. Hvalpen kan blive vejet og se sig lidt om. Jo flere positive oplevelser hvalpen og hunden har hos dyrlægen, jo bedre.
Mange hunde kan med tiden blive bange for at komme til dyrlægen, fordi de har oplevet situationer hvor vi er nødt til at gøre ting ved hunden for at hjælpe den, som den ikke bryder sig om. Derfor er det rigtig godt at komme på besøg, hvor der ikke skal ske noget, som vil kunne være ubehageligt. Det gælder især i hvalpens første halve år, men også resten af deres liv. I er altid velkomne.

Første gang du skal have din hvalp til dyrlægen er en stor dag for hele familien. 

På dagen for hvalpens vaccinationsbesøg vil vi gerne bede om at det er hvalpens primære omsorgsperson der kommer med hvalpen. For at sikre en god oplevelse for hvalpen, og tid til at du får svar på alle dine spørgsmål vil vi gerne bede om at evt. børn ikke tager med ved dette første meget vigtige besøg.  Det er vigtigt at hvalpen kan få lov at undersøge det nye i sit eget tempo, og at både ejer og dyrlæge har mulighed for at tale sammen.

Vi har så mange ting vi gerne vil vide om din nye hvalp, og rigtig mange emner vi gerne vil nå at berøre. Og det er også her du har mulighed for at få spurgt om stort og småt.

Forberedelse

Inden du kommer er der lidt forberedelse, medbring meget gerne:

 • Registreringsattest

 • Vaccinationsbog og evt. pas

 • Hvornår har hvalpen sidst fået ormekur?

 • Skal hvalpen kunne rejse til udlandet?

 • Forsikringspapirer (ansvar er lovpligtig, sygeforsikring anbefaler vi)

 • Liste med spørgsmål til dyrlægen.

  • forebyggende behandling af lopper og flåter
  • fodring
  • hjerteorm
 • Tæppe eller legetøj som hvalpen er tryg ved.

Hvad skal der ske?

Helt praktisk så undersøger dyrlægen hvalpen. I første omgang får hvalpen lov til at se sig omkring i undersøgelsesrummet.  Bagefter tager vi den op på bordet. Vores undersøgelses bord har en hæve/sænke funktion, så de store racer selv kan gå op, og de bliver derefter kørt op i passende højde. Dyrlægen laver et sundhedstjek, dvs. vi kigger på øjne, ører, tænder og mundhule, vi mærker på lymfeknuder, vi lytter til hjerte og lunger, mærker på organerne i maven, mærker på  led, poter og hale. Vi kigger på pelsen og på hude. Hvis hvalpen er vaccineret før sammenligner vi med evt. fund fra dens første besøg hos en dyrlæge, og vi bemærker hundens bevægelser når den får lov at undersøge konsultationsrummet.

De typiske emner vi kommer ind på er forsikring, renlighed, opdragelse, flåter, hjerteorm, fodring, neutralisering. Og selvfølgelig hvis du har spørgsmål så taler vi om det.

Vaccination:

Hvalpen er oftest vaccineret før den tager hjemmefra. Det er denne vaccine vi gentager for at sikre et godt immunrespons. Vi vaccinere mod hundesyge, leverbetændelse, parvovirus, kennelhoste og leptospirose (læs mere her). Hvis hvalpen skal med til udlandet skal den også vaccineres mod hundegalskab/rabies og have en kæledyrspas. Hvalpen skal være over 12 uger gammel før vi kan give rabies vaccinen.

De nyeste retningslinjer fra den internationale dyrlægeforening (WSAVA), anbefaler at hvalpen vaccineres første gang når den er 6-8 uger og gentages hver 4. uge indtil hvalpen er 16 uger gammel. Først når hvalpen er 16 uger kan man være sikker på, at de antistoffer de har fået fra modermælken ikke påvirker vaccinens effekt. Vaccine producenten anbefaler typisk to vaccinationer med 4 ugers mellemrum. Ved konsultationen taler vi med dig om, hvilken løsning der er den bedste for dig og jeres hvalp.

Praktisk: vaccinen gives under huden i nakken. Den kan god svide lidt, nogle hvalpe piver, nogle klør sig og andre opdager ikke at de er blevet stukket. Vi prøver altid at distrahere en lille smule, enten med en godbid eller et stykke legetøj. Efter vaccinationen vil vi gerne have at i bliver på klinikken i 15-30 minutter for at sikre os at hvalpen ikke reagerer uhentsigtsmæsigt på vaccinationen.

Ormebehandling:

Hvalpe har som oftest fået ormekur hjemmefra, de fleste af flere omgange. Vi gentager ofte ormekuren en sidste gang efter de er kommet hjem til deres nye familie. I får medicinen med herfra, og skal give den derhjemme efter et par dage.

Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstatte den professionelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.

Emner:

Kategorier

Nyeste artikler

Uddannet personale, tager hånd om dig og dit kæledyr

Det er vigtigt for os at du føler dig tryg når du besøger os. Vi gør vores allerbedste for at leve op til din tillid.

Kontakt os