mus

Rævens dværgbændelorm / Echinococcus multilocularis

I februar 2014 fandt man endnu en ræv der var inficeret med rævens dværgbændelorm, hvorefter fødevarestyrelsen udsendte en pressemeddelse, hvor hundeejere blev opfordret til at behandle deres hund mod denne parasit. Vi har efterfølgende haft en del bekymrede hundeejere, som gerne ville have ormekur til deres hund. Vi lovede dengang at vi ville skrive noget mere om denne orm når vi selv var helt opdateret.

Fødevarestyrelsen følger op på nye fund.

Rævens dværgbændelorm eller Echinoccoccus multilocularis er, som navnet antyder, en lille bændelorm, som findes i tarmen hos ræve, hunde og katte (slutværter). Slutværten bliver ikke syg af ormen. Den voksne orm er 1,2-4,5 mm lang, den frigiver led der indeholder en sæk med 200-300 æg. Disse led og æg er så små at vi ikke kan se dem med det blotte øje.

Via afføringen spredes de i miljøet hvor de indtages af mellemværten fx mus og andre små gnavere. Her udvikler æggene sig til et mellemstadie, der gemmer sig i leveren i en lille væskefyldt blære (hydatide-cyste) og dermed sikrer de sig at blive fordøjet af det dyr der fanger og spiser gnaveren, fx ræven. Cyklus er fuldført.

Echinococcus æggene har en lang overlevelses tid i miljøet, 2-3 mdr om sommeren og optil 8 mdr om vinteren.

Hvordan smittes hunden?

Ved at spise mus og gnavere, der har orme-cyster i kroppen.

Hvorfor alt det postyr?

Problemet med denne orm opstår hvis vi mennesker indtager ormeæg, da vi så kan fungerer som mellemværter. Så kan ormens larver danne hydatidecyster i vores lever, hvor den langsomt vokser, danner afsnøringer og væskefyldte cyster. Den opfører sig som en kræft svulst. Hvis man først har hydatide cyster, kan deres vækst bremses, men der er endnu ikke fundet en behandling der kan kurerer sygdommen. Erfaringer fra tidligere tilfælde i udlandet viser at man dør af sygdommen indenfor 10-15 år.

Statistikken siger at ud af 100 seropositive personer (personer der har været i kontakt med echinoccoccus) vil én udvikle hydatide cyster.

Det er vigtigt at pointere at der endnu ikke er konstateret nogle mennesker der er smittet i Danmark.

Forebyggelse

Hvis hunden spiser mus eller gnavere bør man behandle hunden med ormekur hver 4. uge. Hvis man er usikker på om hunden kan være inficeret kan vi undersøge afføringen (tre prøver, fra tre på hinanden følgende dage).

Hvis hunden kommer i kontakt med ræve-fæces anbefales det at vaske hunden, da æggene kan klistre fast i pelsen hvorfra vi kan få dem på fingrene og dermed også i munden.

Hvordan undgår jeg at blive inficeret?

Almindelige hygiejne regler gælder også her.

  • Vask hænder, hvis du har rørt ved ræv, mårhund og andre rovdyr herunder hunde.

  • Hunde der har været i kontakt med ræv eller rævens ekskrementer, bør vaskes for at sikre at der ikke sidder æg fra parasitten i pelsen.

  • Undgå så vidt muligt at hunde æder mus og andre gnavere, der kan være såkaldte mellemværter for parasitten.

  • Undgå kontakt med byræve, lad vær at fodre dem.

  • Hvis din hund/kat har adgang til at færdes frit i naturen anbefales jævnlig undersøgelse for parasitter. Giv ormekur hvis der findes bændelorm. Når en hund eller kat har ædt en smittet gnaver går der ca. 28 dage, inden den voksne dværgbændelorm begynder at producere æg, som udskilles med hundens/kattens afføring. Prøver kan via din praktiserende dyrlæge indsendes til diagnostisk undersøgelse på DTU veterinærinstituttet.

Enemark & Thamsborg marts, 2014. ESCCAP

Hvad med katten?

Katte kan godt fungerer som slutvært for Echinoccoccus multilocularis. Men katte er dårlige slutværter; de har en lav ormebyrde i relativt kort tid og ormene har nedsat fertilitet, dvs. de udskiller få æg. Kattene er desuden meget renlige, slikker pelsen mange gange om dagen, og det er derfor sjældent at vi finder æg i pelsen.

Derfor er der ikke særlige restriktioner for katte.

Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstatte den professionelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.

Uddannet personale, tager hånd om dig og dit kæledyr

Det er vigtigt for os at du føler dig tryg når du besøger os. Vi gør vores allerbedste for at leve op til din tillid.