hund slikker sig om munden

Tandrens – hvordan og hvorfor.

Ved det årlige sundhedstjek hos dyrlægen, kigger vi på dit dyrs tænder. Vi ser om der er tegn på problemer i munden. Altså er der tandsten, rødt tandkød, knækkede tænder, løse tænder. Vi lugter om ånden er god. Og sidst men ikke mindst spørger vi dig om du har lagt mærke til nogle forandringer i dyrets spisevaner.

Hvis der er tegn på problemer anbefaler vi en tandrens.

Hvorfor skal min hund have renset tænder?

Mange hunde lider af problemer i munden. Tandsten kan være både årsagen og et symptom på det egentlige problem. Fx er tandsten medvirkende årsag til tandkødsbetændelse eller parodontose, som er smertefuldt og kan give løse tænder.

Ved tandfrakturer ser vi en øget opbygning af tandsten, fordi dyret fravælger at tygge med den pågældende tand. Desuden øger tandsten risikoen for infektioner i hjerte og lunger og andre organer.

Har din hund smerter i munden?

Kæledyrene fortæller os ikke, at de har ondt. Oftest opdager man det som ejer ved, at de lugter ud af munden. Hunde holder ikke op med at spise, de piver ikke, men lidelserne kan være meget smertefulde.

Har din hund dårlig ånde?

De typiske symptomer kan være: dårlig ånde, savlen, brune belægninger på tænderne, meget rødt og betændt tandkød, der har en tendens til at bløde og hævelser i kæberegionen.

Din hunds race, kraniets udformning og tandstilling har stor betydning for dannelsen af plaque og tandsten og dermed også for hvor ofte det er nødvendigt med tandrensning. Den nyeste forskning tyder endvidere på at mængden af enzymer i spyttet har stor betydning for om der dannes plaque og dermed tandsten.

Huller i tænderne

Det er sjældent at hunde lider af caries eller huller i tænderne, som vi gør. Hos vores hunde ser vi oftere frakturer (knækkede tænder) og nedslidte tænder.

Parodontose

Hunde kan udvikle parodontose. Parodontose er betændelse i tandkødet som angriber det væv der binder tanden i kæben. Tandsten øger risikoen for tandkødsbetændelsen, og langvarig betændelse giver fæstetab. som i sidste ende betyder at tænderne løsner sig. Det er smertefuldt både med tandkødsbetændelse og løse tænder.

Hvad gør dyrlægen ved en tandrensning?

Ved en tandrensning vurderer dyrlægen hele mundhulen og alle tændernes tilstand. Ved behandlingen fjernes tandsten både på den synlige del af tænderne og under tandkødsranden ved hjælp af ultralyd. Vi laver en tandstatus bl.a. måler vi dybden af tandkødslommerne, hvor rødt og irriteret er tandkødet og er der løse tænder, eller frakturer.
Så tages der røntgen billeder, så tændernes rødder også kan bedømmes. Til sidst bliver alle tænder poleret for på den måde at gøre tænderne glatte og modvirke plaque og dermed tandsten i at dannes.

Der lægges en plan, er der tænder der er så dårlige at de bør ekstraheres (fjernes), måske kan de reddes hvis du gør en indsats med tandbørsten. Vi laver en ny tid til ekstraktion og kontrol 2-4 uger tandrensningen.

Tandrensning, polering og evt. ekstraktion foregår i fuld bedøvelse. Har din hund eller kat fået fjernet tænder, vil den få smertestillende og i nogle tilfælde også antibiotika med hjem.

Du kan selv forebygge tandsten hos din hund

Som ejer kan du forebygge dannelsen af tandsten hos din hund.

  • Tandbørstning

  • Tyggeben, kødben

  • Tørkost

  • Aquadent (tilsættes drikkevandet)

  • Plaque off (drysses på maden)

Hvordan forebygger jeg at min hund skal have en tandrensning?

Det er en god ide at børste tænder på din hund dagligt med en blød tandbørste, evt. med tandpasta, vi har både en let slibende med kylling-smag og en enzym-pasta som blot skal smøres på tænderne.

Ved at tilbyde tyggeben, tyggebarer eller kødben, kan man opfordrer hunden til at bruge tænderne og helt fysisk holde dem rene.

Man kan tilsætte Aquadent (xylitol opløsning) til drikkevandet, det virker som mundskyld til mennesker, det forhindrer/nedbryder plaque-filmen på tændernes overflade og dermed forhindre opbyggelsen af tandsten, eller man kan drysse Plaque Off, et algepulver, over foderet dagligt, det skulle ligeledes forhindre plaque dannelsen.

Hvordan børster jeg tænder på min hund?

Tandsten

Tandsten er en forkalkning af plaque. Plaque dannes hele tiden, det er en biofilm af madrester, spyt og bakterier. Tandstenen giver en ru overflade på tanden, og det gør det nemmere for madrester, biofilm og bakterier at hæfte.

For at forebygge tandsten og dermed lugten , skal tænderne holdes rene for plaque, ligesom vores egne tænder. Det kan gøres ved daglig tandbørstning med en blød tandbørste, tørkost som skal knasses, tyggeben, kødben osv. Man kan bruge Plaque off, det er et algepulver der drysses på maden og skulle forebygge plaque og dermed tandsten. Det nyeste på markedet er en mundskyld “aquadent” som indeholder xylitol. Væsken tilsættes drikkevandet, og forebygger dannelsen af plaque og dermed tandsten, de tilbagemelding vi har fået indtil videre fortæller at ånden bliver mærkbart bedre.

Parodontose

Tandsten kan være medvirkende til udvikling af parodontose, en tilstand hvor tandkødet trækker sig tilbage og dermed blottes tandhalsen. Tænderne taber en del af deres fæste, og bliver løse. Det kan udover den dårlige lugt bevirke at hunden eller katten har smerter når de spiser. Det er ikke noget de gør de deres ejer opmærksom på. De piver ikke, spiser ikke mindre. De spiser anderledes, tygger kun i den ene side af munden eller slet ikke.

Tandskader – flækket tand

Det er oftest et problem vi ser hos hunde. Med mindre man som ejer har set eller hørt skaden, kan den sagtens gå upåagtet i lang tid.

Hunden viser ikke tegn på smerte, de skåner som regel den side hvor skaden er, hvorfor vi som dyrlæger ofte ser en stor mængde tandsten i den ene side af munden. Når vi fjerner tandstenen sker det at vi finder beskadiget tænder nedenunder. Enten flækket, eller med dybe tandkødslommer sfa. parodontose.

Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstatte den professionelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.

Uddannet personale, tager hånd om dig og dit kæledyr

Det er vigtigt for os at du føler dig tryg når du besøger os. Vi gør vores allerbedste for at leve op til din tillid.