Sukkersyge eller diabetes mellitus ses hos både hunde og katte.

Hvad er sukkersyge?

Sukkersyge er en manglende evne til at optage sukker over cellemembranen. Normalt er der en dør i cellens membran, og nøglen til døren er insulin. Hvis man har sukkersyge danner man for lidt eller ingen insulin.

Dyrene kan også få insulin resistens, det vil sige at der er noget der blokerer låsen og derfor kan insulinet ikke åbne døren.

Når sukkeret eller glukosen ikke lukkes ind i cellerne stiger koncentrationen i blodet, hvis koncentrationen i blodet når over et vist niveau udskilles sukkeret i urinen, det trækker vand med og derfor ser man at sukkersyge patienter er meget tørstige og tisser meget. Urinen bliver sød, hvilket også er betydningen af “diabetes mellitus”.

Hvem får sukkersyge?

Både hunde og katte kan lide af sukkersyge eller diabetes mellitus. Sukkersyge ses oftest hos middel aldrende og ældre hunde, samt katte over syv år. De fleste dyr der udvikler sukkersyge er eller har været svært overvægtige. Hos tæverne har der ofte været hormonale forstyrrelser, (uregelmæssige løbetider, indbildt drægtighed, livmoderbetændelse).

Hvad er symptomerne på sukkersyge?

  • Øget drikkelyst

  • Øget urinering

  • Øget sult

  • Vægttab

  • Træthed

  • De mere sjældne: Blindhed, acetone ånde og opkast

Hvordan stilles diagnosen sukkersyge?

Udfra historien om dyret, en urinprøve og en blodprøve. Ved at måle mængden af sukker eller glukose i blodet og i urinen efter 12 timers faste kan vi stille diagnosen. Vi kigger desuden på urinens koncentration, pH og efter tegn på urinvejsinfektioner og ketonstoffer (disse stoffer dannes hvis hunden eller katten har gået længe med sin sygdom), i blodprøven kigger vi på nyrer- og levertal.

Kan sukkersyge behandles?

Diabetes mellitus hos hund og kat kan behandles med insulin indsprøjtninger, ligesom hos mennesker.

Det kræver en regelmæssig tilværelse, fast diæt (for at stabilisere blodsukkeret), faste spisetider, regelmæssig motion og evt insulin indsprøjtninger to gange dagligt.

Det anbefales at sterilisere tæverne da hormon påvirkningen omkring løbetiden kan påvirke insulin behovet.

Opstarten af behandlingen kræver nøje overvågning, hvor sukkerniveauet måles løbende for at bestemme den rette mængde insulin. Herefter er der hyppige kontrol blodprøver. Blodsukker målingerne kan foretages af ejer selv hjemme.

Det er en krævende og kostbar behandling. Behandlingen kan forlænge patientens liv med flere år.

Det er vigtigt at pointere at det er en livslang behandling, og der kan ligge andre sygdomme til grund for sukkersygens opståen som evt. også skal udredes og behandles.

Katte lider som oftest af type 2 diabetes, også kendt som insulin resistens, det betyder at de ved behandling kan blive raske igen. Hvis de fx taber sig, kan insulinbehovet falde sådan at de selv kan danne nok. Derfor er det meget vigtigt at holde øje med symptomer på for lavt blodsukker. Men ellers er behandlingen den samme som for hunde.

Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstatte den professionelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.

Uddannet personale, tager hånd om dig og dit kæledyr

Det er vigtigt for os at du føler dig tryg når du besøger os. Vi gør vores allerbedste for at leve op til din tillid.