Viral Hæmorrhagisk Disease – VHD – ses hos Kaniner
VIGTIGT: VHD eller viral haemorrhagisk disease er fundet i et kaninhold i Ringe på Fyn, december 2014, og påvist hos tamkaniner på Sjælland i april 2015. Og i 2016 haft mere epidemisk karakter.
Læs mere hos fødevarestyrelsen
Viral haemorrhagisk sygdom eller VHD hos kaniner er en meget smitsom sygdom. Sygdommen skyldes et calicivirus og rammer kun kaniner, både vilde og tamme. Dødeligheden er på 90 % hos smittede dyr.
Symptomer:
appetitløshed, feber, hurtig vejrtrækning, blødning fra næse, endetarm og andre kropsåbninger. Kaninen dør indenfor 48 timer. Dødeligheden er høj, optil 90%.
De dyr der overlever, vil virke raske men kan smitte i optil 42 dage efter endt sygdom.
Smitte:
smitter ved direkte kontakt mellem kaniner, gennem afføring (via fodtøj, forurenet vand, foder og redskaber), eller med produkter fra smittede kaniner (skind, kød, uld).
Calicivirus kan overleve i op til 105 dage ved 20 grader og tåler frysning.
Behandling:
Der findes ingen behandling
Hvis du mistænker at din kanin er syg med VHD så kontakt din dyrlæge og få hjælp til det videre forløb. Kaninen bør aflives, både for kaninens egen skyld og for at bremse smitten.
Forebyggelse:
I England vaccinerer man kaniner mod VHD årligt, og samme vaccine er tilgængelig i Danmark. Vi har fået vaccinen hjem, og kan tilbyde vaccination af din kanin.
Kaninen kan vaccineres fra den er 5 uger gammel, og beskytter kaninen i 1 år.
Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstatte den professionnelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.