kaniner

Hvordan opdager man at marsvinet eller kaninen er syg?

Både kaniner og marsvin er byttedyr. De skjuler deres svagheder meget længe. Derfor kommer rigtig mange gnavere for sent til dyrlægen. Man overser den lille ændring i dyrets adfærd, som med tiden udvikler sig. Det første tegn på sygdom er ofte at dyret spiser lidt mindre – det kan være umåleligt lidt – derfor må vi som dyrlæger kraftigt anbefale at man vejer sine dyr en gang om ugen så har man en rimelig chance for at spore at noget er galt. Hvis først dyret har tabt sig meget, vil det være svækket og så vil enhver behandling være udsigtsløs.

Sygdomstegn hos kaniner og marsvin

 • Nedsat appetit eller fravalg af særlige foderemner

 • Vægttab – vej dit kæledyr ca. hver 14 dag.

 • Ændring i aktivitetsniveau

 • Øget eller nedsat drikkelyst

 • Ændring i afføringen og urinens udseende

 • Ændring i adfærd (skjuler sig, aggressiv)

 • Pelsen – skal være blank og tæt.

 • Kløe og skæl

 • Hoste eller nysen

 • Hævelser eller knuder

 • Dyret savler, er våd på hagen/halsen

 • Løbene øjne, våd under øjet/øjnene

Sygdomme hos kaniner

Tandstilling:

Kaninens tænder vokser hele livet, det er derfor vigtigt at deres foder er groft så det slider på tænderne. Hvis tænderne ikke slides eller vokser skævt kan det give sår i munden og deraf mange smerter. Kaniner kan udvikle tandspidser, trappebid og tænder der vokser baglæns ind i kæben. De vigtigste symptomer tåreflåd, vægttab, savlen og aggression.

Diarre – tilsølet med afføring omkring endetarmen:

Hvis kaninen har afføring omkring endetarmen, er det meget vigtigt at vaske afføringen væk, da det tiltrækker fluer som lægger deres æg.

Kaninens fordøjelse er sådan indrettet at den danner en klistret afføring sidst på natten/tidlig morgen, caecotropher, som den spiser for at få vigtige næringsstoffer. Hvis kaninen er blevet for tyk, har smerter i ryg eller mund kan den have svært ved selv at fjerne og indtage caecotropherne som så samles som en klistret masse. Eller ved en hurtig ændring i kosten kan kaninen få diarre som også vil klistre fast, og tiltrække fluer.

Diarre kan altså have mange årsager, men det er et sygdomstegn at kaninen er tilsølet, og man bør søge dyrlæge.

Sygdomme hos Marsvin

Trommesyge:

luft i tarmsystemet, især i blindtarmen. Det skyldes en overvækst af luftproducerende bakterier. Et problem vi typisk ser om foråret og efteråret, ved foderskift til henholdsvis græs og kål. Man kan give 2 ml madolie i munden, da det kan dæmpe dannelsen af skum og dermed lette afgangen af luft. Blid mavemassage kan også hjælpe. Ellers skal der stærkere midler til. Det er for at undgå trommesyge at man langsomt skal vænne marsvinet til nyt grønt.

Drægtighedssyge / ketose / fedtlever:

en almindelig sygdom hos den drægtige hun og det svært overvægtige marsvin. Hvis marsvinet holder op med at spise af den ene eller den anden grund, vil tilførslen af energi ikke dække behovet. Dette energi underskud forsøger kroppen at dække ved at mobilisere fedtreserverne. Fedtet skal en tur igennem leveren før det kan bruges og det er en hård belastning for leveren og efterfølgende også for nyrene. Efterhånden som lever og nyrer holder op med at fungere renses blodet ikke, det giver kvalme og nedsat appetit. Den onde cirkel er igang, og dyret dør typisk i løbet af 1-5 døgn.

Der skal hurtig og intensiv behandling til hvis man skal rede marsvinet.

Tandfejl:

Marsvinets tænder vokser hele livet, det er derfor vigtigt at deres foder er groft så det slider på tænderne. Hvis tænderne bliver for lange kan marsvinet ikke tygge sin mad, og i sidste instans kan der dannes en hel bro af kindtænderne, den forhindrer dyret i at synke. Hvis ikke man opdager det, dør marsvinet af sult. De vigtigste symptomer er vægttab, nedsat foder indtag og savlen.

Skørbug:

Marsvin danner ikke selv C-vitamin og skal derfor have det tilført via kosten. Hvis marsvinet får for lidt c-vitamin kan det give symptomer som nedsat vækst, forkortet levetid, infertilitet, dårligt immunforsvar og dermed mere sygdom. Hvis manglen er stor kan det ligesom hos mennesker give skørbug. Så stopper væksten helt, der ses hævelser omkring ledende, de hopper fremad som kaniner, de taber sig, bliver skrutrygget. Der kan udvikles tandfejl fordi kæbeknoglen forandres. De fleste tilfælde ses om vinteren hvor mængden af friskt grønt fra naturen er begrænset.

Grønkål, spinat, rød/grøn peberfrugt, broccoli og persille har et højt indhold af c-vitamin (over 100mg/100g), dvs at et marsvin skal have ca. 10-15 g om dagen får at få dækket sit behov.

læs mere om fodring af marsvin

Sellnick – marsvine skab:

er voldsom kløe, pelstab og vægttab. Sellnick skyldes en skabmide – Trixacarus cavia. Denne mide graver sig ned i huden og lægger æg, det giver en voldsom kløe. I de tidlige stadier ses der moderat kløe i lysken, på brystet og halsen, pelstab og lidt skæl. Det breder sig til hele kroppen, der kommer kradsesår, og til sidst kan dyret ikke finde ro til at spise eller sove. Denne konstante ubehag kan gøre marsvinet aggressivt.

Sellnick eller marsvine skab skal behandles. Det er vigtigt at alle dyr i hjemmet behandles, også dem der ikke viser symptomer. Herudover skal bur og inventar rengøres og skoldes.

Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstatte den professionnelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.

Uddannet personale, tager hånd om dig og dit kæledyr

Det er vigtigt for os at du føler dig tryg når du besøger os. Vi gør vores allerbedste for at leve op til din tillid.