Mindsker aggression og lugt.

Hvorfor kastrerer/neutraliserer vi kaniner og marsvin?

  • For at forhindre parring og deraf unger.
  • For at forebygge aggressiv adfærd mellem to hankaniner. Kønsmodne hankaniner vil ofte forsøge at kastrere evt. rivaler, uanset om der er hunner tilstede eller ej. Hanmarsvin kan godt gå sammen, hvis ikke der er hunner.
  • Forebygge uønsket adfærd som urinmarkering (lugt), og “upassende” parringer.
  • Nedsætte sexuelt betinget adfærd, hvad enten det er frustration hos en solo kanin, eller adfærd rettet mod en makker.
  • Behandling af sygdom i testiklerne, fx inguinalt brok, testikel torsion eller testikel cancer.
  • Der er ingen helbredsmæssige fordele ved at kastrere kaniner eller marsvin.

Hos hunkaniner undgås drægtighed og pseudodrægtighed. Sterilisationen nedsætter risikoen for cancer i livmoder, æggestokke og mælkekirtler. Hunkaninen er meget territorial, og det kan give en aggressiv adfærd som også dæmpes. Læs mere om sterilisation af hunkaniner.

Hankaniner kastreres primært for at de kan gå sammen med en anden kanin. To hankaniner vil oftest forsøge at kastrere hinanden når kønsmodenheden indtræder omkring 5-8 måneders alderen. En ukastreret han og hunkanin giver meget hurtigt mange kaniner.

Marsvin er sociale dyr, og trives bedst i par eller flok. Hanmarsvin kan godt gå sammen, så længe der ikke er hunner i nærheden. Enten to unge hanner, eller man kan introducere en ung han hos en gammel. En enkelt han kan betjene 4-5 hunmarsvin, og han kan holde madammerne lidt i skak, hvad enten han er kastreret eller fertil. I sidste tilfælde kan man pludselig have rigtig mange unger.

Kastration

Kaniner og marsvin kan kastreres når testiklerne er på plads i pungen. Ved en kastration fjernes testiklen gennem et snit i pungen, og der lukkes med selvopløselig sutur. Operationen foregår i fuld narkose, ved en dagsindlæggelse.  Vi laver samtidig en sundhedsundersøgelse hvor vi bl.a. tjekker tænder og så klipper vi negle.
Både kaniner og marsvin er meget sårbare i deres tarmsystem, så det er vigtigt at de har mad med i deres kasse både til før og efter operationen. De skal altså IKKE faste. Medbring gerne deres absolut foretrukne bladgrønt samt kraftfoder. 

Det optimale tidspunkt for kaniner er 4-6 måneders alderen, de skal helst veje over 1 kg, men det er aldrig for sent. 

Kastration på marsvin udføres fra 12 uger og en vægt på 650 g (han marsvinet er fertil allerede fra de er 3-5 uger gamle).

Fertilitet: både marsvin og kaniner kan være fertile i op til 6 uger efter kastrationen. Det vil sige at man som minimum skal holde dem adskilt fra hunner i 14 dage og gerne længere, for at undgå drægtighed og unger.

Bor din kanin sammen med en ven, så tag den endelig med som støtte til den indlagte kanin.

Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstattes af den professionelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.

Ofte stillede spørgsmål

Nej. Kaniner og marsvin kan ikke kaste op, og deres mave-, tarmsystem har ikke godt af at faste.
Så tværtimod, kaniner og marsvin skal have mad og vand med i buret, og meget gerne en madpakke med alle favoritterne til når de vågner efter narkosen.
Hvis hunden kun har diarre, skal den ikke faste, men giv skånekost. Det kan være ris kogt til grød og bland lidt kogt kylling eller torskerogn i. Det kan også være godt med et tilskud af præbiotiske bakterier. Hvis du er bekymret, det fortsætter eller du ser blod så kontakt klinikken.
Det er meget individuelt hvor tit hunde har brug for at få klippet neglene. Det kommer an på race, motionsmængde og underlag på gåturene.
Ja, og meget gerne dagligt.
Brug en blød tandbørste og evt. hundetandpasta.
Øretatoveringen kan læses af alle, men kan blive sværrere at læse med tiden.
Chippen kræver en skanner, men kan også bruges som nøgle til kattelemmen.
Den bedste løsning kan være at mærke katten med begge dele.
Katten kaldes senior når den er over 7 år, men der kan gå en del år før man fornemmer at de er blevet gamle.
Hvis du ser orm hos katten, skal det behandles. Oftest vil der gå 6-8 uger fra katten har spist en mus eller fugl, til der er symptomer på orm. En indekat vil selvsagt meget sjældent have behov for ormemidler, hvorimod en gård kat oftere vil have orm.
Nej, vi holder ferie på skift, så du kan opleve længere ventetider, men vi er her hele året rundt.

Hvis du har spørgsmål, så kontakt os endelig.