Sterilisation af kanin
Hvorfor neutraliserer vi hunkaniner?
- Undgå unger
- Nedsætte hormonelt betinget territorial og aggressiv adfærd
– Hunkaninens evne til at finde et sikkert sted til sit afkom har stor betydning for ungernes overlevelse. De vil bygge rede inden en evt. drægtighed og beskytte denne mod rovdyr og andre kaniner, og også ejeren. Som ejer oplever man at den lille søde kaninunge pludselig kan udvikle sig til en vred, stampende, knurrende og evt. også bidende kanin. - Forebygge indbildt drægtighed.
– kaninen der får ægløsning uden parring udvikler en falsk drægtighed. Ægløsningen kan stimuleres af andre kaniner i nærheden, eller evt. en anden kanin der hopper på hende. Kaninen vil typisk vise samme adfærd som en sen-drægtig kanin, aggression, pels-plukning og udvikling af mælkekirtler. - Forebygge sygdomme i reproduktionsorganerne hos kaninen.
– forstørrelse/fortykning af livmoderen – som kan udvikle sig til mere ondartet og livstruende sygdomme
– tumores i livmoder og æggestokke
– underlivsbetændelse
Hunkaninen steriliseres når hun er hormonelt aktiv, det sker omkring 4- 5 måneders alderen, afhængig af race. Vi steriliserer helst når hun er mellem 8-9 mdr. gammel. Vi fjerner både æggestokke og livmoder.
Vi anbefaler at sterilisere hunkaninen hvis ikke den skal have unger.
Der er studier der viser at 60% af de intakte hunkaniner har cancer i en alder af bare fire år, og op mod 75% når de er 7 år. Mange af de sygdomme som ses i hunkaninens kønsorganer opdages meget sent, da de kliniske symptomer ikke er tydelige.
Både kaniner og marsvin er meget sårbare i deres tarmsystem, så det er vigtigt at de har mad med i deres kasse både til før og efter operationen. De skal altså IKKE faste. Medbring gerne deres absolut foretrukne bladgrønt samt kraftfoder.
Bor din kanin sammen med en ven, så tag den endelig med som støtte til den indlagte kanin.
Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstattes af den professionelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.