Vaccination af kanin

Kaniner vaccineres mod myxomatose og Viral hæmmorhigisk disease

Som kanin-ejer vil man gerne gøre det bedste for sin kanin. Det betyder at den skal have et langt liv uden sygdom. Nogle sygdomme kan forebygges, det gør man ved at vaccinere.

Sundhedseftersyn og vaccination, hvorfor?

Virum Dyreklinik tilbyder et årligt sundhedseftersyn og evt. vaccination. Ved et sundhedseftersyn undersøger vi dit kæledyr fra næsetip til halespids, du har mulighed for at spørge dyrlægen om alt mellem himmel og jord, og vi tager stilling til om din kanin skal vaccineres.

Det vigtigste ved sundhedseftersynet er at vi har mulighed for at fange de små problemer før de vokser sig store, det være sig overvægt, tandproblemer eller begyndende tegn på alderdom.

Hvad er en vaccination?

En vaccine er en opløsning der indeholder død eller svækket virus partikler. Ved at give vaccinen aktiverer man immunsystemet uden at fremkalde egentlig sygdom, immunsystemet lærer at genkende virus og vil defor reagerer hurtigere hvis kaninen skulle blive udsat for sygdommen senere og på den måde undgår man at kaninen bliver syg.

Vaccinationsplan for kaniner:

Kaniner kan vaccineres fra de er 5 uger gamle, og en vaccination giver immunitet efter 3 uger, og holder i ca. 1 år, hvorfor årlig revaccination anbefales.

Sygdomme hos kanin, man kan få vaccination imod:

Viral hæmorrhagisk disease: Viral haemorrhagisk sygdom eller VHD hos kaniner er en meget smitsom sygdom. Sygdommen skyldes et calicivirus og rammer kun kaniner, både vilde og tamme. Dødeligheden er på 90 % hos smittede dyr.

Læs mere om VHD her.

Myxomatose: også kaldet kaninpest, forårsages af et virus. Det er en dødelig sygdom, der forekommer hos alle kaninarter. Den overføres indirekte med fx insekter, foder, udstyr eller ved direkte kontakt mellem kaniner. Myxomatose virus giver næse- og øjenflåd, hævelse omkring øjne og kønsorganer. Oftest ses et akut forløb, kaninen bliver hurtigt dårlig og dør.

Læs mere om Myxomatose her

Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstattes af den professionnelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.

Ofte stillede spørgsmål

Ja, hunde og katte skal faste 12 timer før narkose, det vil i praksis sige at maden skal fjernes når man går i seng aftenen før en planlagt narkose. Hunden skal have fri adgang til vand.
Hvis hunden kun har diarre, skal den ikke faste, men giv skånekost. Det kan være ris kogt til grød og bland lidt kogt kylling eller torskerogn i. Det kan også være godt med et tilskud af præbiotiske bakterier. Hvis du er bekymret, det fortsætter eller du ser blod så kontakt klinikken.
Det er meget individuelt hvor tit hunde har brug for at få klippet neglene. Det kommer an på race, motionsmængde og underlag på gåturene.
Ja, og meget gerne dagligt.
Brug en blød tandbørste og evt. hundetandpasta.
Øretatoveringen kan læses af alle, men kan blive sværrere at læse med tiden.
Chippen kræver en skanner, men kan også bruges som nøgle til kattelemmen.
Den bedste løsning kan være at mærke katten med begge dele.
Katten kaldes senior når den er over 7 år, men der kan gå en del år før man fornemmer at de er blevet gamle.
Hvis du ser orm hos katten, skal det behandles. Oftest vil der gå 6-8 uger fra katten har spist en mus eller fugl, til der er symptomer på orm. En indekat vil selvsagt meget sjældent have behov for ormemidler, hvorimod en gård kat oftere vil have orm.
Nej, vi holder ferie på skift, så du kan opleve længere ventetider, men vi er her hele året rundt.

Hvis du har spørgsmål, så kontakt os endelig.