Vaccinationer
Som hunde-ejer vil man gerne gøre det bedste for sin hund. Det betyder at den skal have et langt liv uden sygdom. Nogle sygdomme kan forebygges, det gør man ved at vaccinere.
Sundhedseftersyn og vaccination, hvorfor?
Virum Dyreklinik indkalder sine patienter til et årligt sundhedseftersyn og evt. vaccination. Ved et sundhedseftersyn undersøger vi dit kæledyr fra næsetip til halespids, du har mulighed for at spørge dyrlægen om alt mellem himmel og jord, og vi tager stilling til om din hund skal vaccineres og hvad den skal vaccineres imod.
Det vigtigste ved sundhedseftersynet er at vi har mulighed for at fange de små problemer før de vokser sig store, det være sig tandsten, overvægt eller begyndende tegn på alderdom.
Hver alder har sine problemer, med de unge dyr snakker vi typisk adfærd og opdragelse, med de gamle er det oftere gigt, alzheimers og andre alderdomstegn.
Hvad er en vaccination?
Når man vaccinerer, giver man dyret sygdommen, man vaccinerer mod i en mild udgave, enten død virus eller levende svækket virus. På denne måde aktiverer man immunforsvaret, og lærer immunforsvaret hvordan den pågælende virus ser ud, på den måde er immunforsvaret forberedt, hvis dyret skulle møde den pågældende sygdom, læs mere om sygdommene, vi vaccinerer imod, længere nede.
Vaccinationsplan for hunde:
Basisvaccination – 2 vaccinationer med 4 ugers mellemrum, sidste vaccination skal gives efter hunden er fyldt 12 uger. Hvis avleren har valgt at vaccinere før hvalpen kommer ud til sin nye familie, kan det være nødvendigt at vaccinere 2 gange efterfølgende hvis man ønsker dækning mod leptospirose – det er især relevant for jagthunde. Den sidste del af basisvaccinationen gives når hunden er 1 år og 3 mdr, altså 1 år efter sidste hvalpe vaccine. Herefter er det mere individuelt hvad din hund skal vaccineres imod. Nogle komponenter i vaccinen dækker i tre år, hvorimod kennelhoste og leptospirose kun dækker et år.
Hvis hunden skal med ud og rejse, skal den endvidere vaccineres mod rabies også kaldet hundegalskab
læs mere om rejse med hund her.
Sygdomme hos hund, man kan få vaccination imod:
Kerne-vaccination:
Hundesyge: hundesyge er en dødelig virussygdom som også kan angribe ildere, mink og vaskebjørne. Smittede hunde vil oftest have feber, næse- og øjenflåd, hoste, spisevægring, opkast og diarre.
Hos hunde der overlever denne del af sygdommen, kan der i løbet af et par uger udvikles symptomer som skyldes beskadigelse af hjernen og nervesystemet.
Som oftest ender sygdommen dødeligt.
Parvovirus: Parvovirus angriber primært tarmcellerne og de hvide blodlegemer.Den syge hund får feber, spisevægring, opkast og blodig diarre. Dette vil hurtig resultere i alvorlig væskemangel, og der er risiko for spredning af bakterier fra den blødende tarmslimhinde til hundens blodbane og dermed resten af organismen. Hos den meget unge hvalp kan virus angribe hjertemuskulaturen og fører til pludselige dødsfald.
Bliver desværre fundet et par gange om året, især hos importerede hunde og hvalpe.
Smitsom leverbetændelse: Smitsom leverbetændelse er livstruende, men sjælden.
Tillægsvaccinationer:
Leptospirose: Leptospirer er en gruppe af bakterier, som kan medføre invaliderende eller dødelig sygdom hos bla. hunde og mennesker. Infektionen overføres via gnaver/rotte urin og er aktuel i kloakvand, vådområder og dambrug. Leptospirose bakterien er i primært tilstede om foråret og efteråret, i de lune og fugtige perioder, men kan overleve flere måneder i vand og fugtig jord.
De tilgængelige vacciner beskytter i op til et år.
Vi har valgt at vaccinere rutinemæssigt mod leptospirose da vi befinder os i et område med store våd-områder og rottebestanden ser ud til at vokse eksplosivt, og dermed også risikoen for smitte.
Nyhed 2015: der er kommet en ny Leptospirose vaccine som indeholder 4 stammer, men dækker mod 7 serovarer. Den nye vaccine skal ved opstart gives to gange med 4 ugers mellemrum, uanset hundens alder.
Kennelhoste: (Parainfluenza) er en meget smitsom og generende lidelse. Kennelhoste er en multifaktoriel sygdom, dvs. at der er flere faktorer der spiller ind, som regel er det en kombination af virus, bakterier og miljø. Den nyeste vaccine mod kennelhoste indeholder svækket parainfluenza virus og svækkede bakterier af “Bordetella bronchiseptica”.
Kennelhoste forløber som regel forholdsvist mildt hos den enkelte hund. Infektionen kan svække immunforsvaret og sekundære infektioner kan føre til langvarige luftvejsgener eller lungebetændelse.
Hunden vil ofte udvikle en generende hoste, evt. med slimproduktion, hævede og røde slimhinder i hals og svælg og måske flåd fra næse og øjne. Nogle hunde hoster så voldsomt, at de kaster op. Der kan ses feber og spisevægring. Hunde med korte snuder er ofte hårdere ramt.
Rejse vaccination:
Rabies: er det man kalder en zoonose, det betyder at det er en sygdom der kan smitte mennesker. Rabies er en dødelig infektion, som hos mennesker kan behandles med serum. Ubehandlet vil rabies have dødelig udgang, og er derfor en sygdom vi nærer respekt for. Rabies findes i landende syd for Danmark, derfor er der krav om at hvis man skal have sit dyr med på rejse, og ikke mindst med hjem igen så skal det vaccineres mod rabies.