Hunkatten steriliseres for at undgå killinger

Hvorfor steriliserer vi hunkatten?

Primært for at undgå killinger. Hunkatte er meget reproduktive dvs. 1 hunkat kan på bare en sommer nå at få tre kuld, ca. 12 killinger, 2. år bliver det til 98 katte, 3. år optil 686 katte og 4. år optil 4800 katte (kilde: dyrenes beskyttelse).

Katte er fra naturens side udstyret med et stærkt jagtinstinkt, og de bruger det meste af deres tid på at markere deres territorium og jage. Katte markerer ved at strinte urin og lave kradsemærker. Katte kan også finde på at markere deres territorium inden døre, hvilket de fleste ejere ikke synes om. Denne adfærd kan i stor grad forhindres ved neutralisering.

Hunkatten kommer i løbetid hver 3. uge fra februar til september, og de kan være meget støjende. Hankattene bliver tiltrukket og kæmper om hendes gunst. Det er nogle af disse instinkter vi kan undertrykke eller helt fjerne ved at sterilisere og kastrere kattene.

Katten efter sterilisation

Den vigtigste ændring hos katten efter sterilisation er et fald i det daglige energi behov, sammen med en øget appetit betyder det at man skal ændre foder hvis ikke de skal blive for tykke. Der er også en øget risiko for urinvejssten, og ved en vægtøgning stiger risikoen for sukkersyge og ledproblemer. Det er derfor vigtigt at katten får et foder der forebygger disse risici. Spørg vores sygeplejersker om hjælp til at finde det rigtige foder til din kat.

Hvad er en sterilisation af kat?

Sterilisation foretages i fuld narkose. Der åbnes til bughulen således at ovarier (æggestokke) og livmoderen kan fjernes. Bugvæggen og huden sys. Hun skal derfor have en krave eller bodystocking på for at forhindre hende i at slikke i såret. Stingene skal side i minimum 10 dage og katten skal holdes inde indtil stingene fjernes.

Ved at fjerne livmoder og æggestokke undgår man løbetid og killinger, man mindsker risikoen for at der kan opstå livmoderbetændelse og mammaetumores eller kræft i mælkekirtlerne. Den væsentligste hormonproduktion foregår i æggestokkene, ved at fjerne dem, undgår man at hunkatten kommer i løbetid. På Virum Dyreklinik anbefaler vi at steriliserer hunkatten når den vejer over 2 kg, så er katten ca. 6 måneder gammel.

Hvorfor skal katten veje 2 kg?

Vi vil gerne neutralisere vores katte så tidligt som muligt for at undgå uønskede drægtigheder og strinteri.

Når vi på Virum Dyreklinik anbefaler at vente med sterilisere katten til den vejer 2 kg, handler det om sikkerhed i forbindelse med narkosen. Killinger kan steriliseres så tidligt som 12 uger, men disse små katte forbrænder narkosen hurtigere og mængden af medicin er lille pga. deres mindre kropsvægt, og herved er der større risiko for over- eller underdosering af medicinen.

Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstattes af den professionnelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.

kattens formering

Ofte stillede spørgsmål

Ja, hunde og katte skal faste 12 timer før narkose, det vil i praksis sige at maden skal fjernes når man går i seng aftenen før en planlagt narkose. Hunden skal have fri adgang til vand.
Hvis hunden kun har diarre, skal den ikke faste, men giv skånekost. Det kan være ris kogt til grød og bland lidt kogt kylling eller torskerogn i. Det kan også være godt med et tilskud af præbiotiske bakterier. Hvis du er bekymret, det fortsætter eller du ser blod så kontakt klinikken.
Det er meget individuelt hvor tit hunde har brug for at få klippet neglene. Det kommer an på race, motionsmængde og underlag på gåturene.
Ja, og meget gerne dagligt.
Brug en blød tandbørste og evt. hundetandpasta.
Øretatoveringen kan læses af alle, men kan blive sværrere at læse med tiden.
Chippen kræver en skanner, men kan også bruges som nøgle til kattelemmen.
Den bedste løsning kan være at mærke katten med begge dele.
Katten kaldes senior når den er over 7 år, men der kan gå en del år før man fornemmer at de er blevet gamle.
Hvis du ser orm hos katten, skal det behandles. Oftest vil der gå 6-8 uger fra katten har spist en mus eller fugl, til der er symptomer på orm. En indekat vil selvsagt meget sjældent have behov for ormemidler, hvorimod en gård kat oftere vil have orm.
Nej, vi holder ferie på skift, så du kan opleve længere ventetider, men vi er her hele året rundt.

Hvis du har spørgsmål, så kontakt os endelig.