Hvorfor kastrerer katten?

For at undgå lugt, bylder og uønskede killinger

Katte, især hankatten er territorial, det betyder at han markerer sit territorium ved at strinte urin og kradse mærker. Det bruges som signal til eventuelle rivaler om at “her er jeg”. Når hankatte mødes ender det ofte i slåskamp, med deraf følgende sår og i værste fald bylder. Katte er fra naturens side udstyret med et stærkt jagtinstinkt, og de bruger det meste af deres tid på at markere deres territorium og jage.

Katte kan også finde på at markere deres territorium inden døre, hvilket de fleste ejere ikke synes om. Denne adfærd kan i stor grad forhindres ved neutralisering.

Den primære grund til at neutralisere både hankatte og hunkatte er for at undgå killinger. Katte er meget reproduktive dvs. 2 katte kan på bare en sommer nå at få tre kuld, ca. 12 killinger, 2. år bliver det til 98 katte, 3. år optil 686 katte og 4. år optil 4800 katte (kilde: dyrenes beskyttelse). Internatterne bugner hvert år af killinger der søger nye hjem.

kattens formering

Undgå at katten strinter med kastration

Det er især hankatte, der markerer deres territorium, men hunkatte kan også finde på at gøre det. Især hankattens urin har en meget kraftig duft, efter de er blevet kønsmodne, hvilket katten bliver når den er ca. 6 måneder. Desuden kommer hunkatten i løbetid hver 3. uge fra februar til september, og det kan være en meget støjende periode, som også giver ekstra mange slåskampe imellem hankattene. Det er nogle af disse instinkter vi kan undertrykke eller helt fjerne ved at kastrere hankattene.

Katten efter kastration

Den vigtigste ændring hos katten efter kastration er et fald i det daglige energi behov, der sammen med en øget appetit betyder at man skal fodre restriktivt hvis ikke de skal blive for tykke. Der er også en øget risiko for urinvejssten, sukkersyge og ledproblemer. Det er derfor vigtigt at katten får et foder der forebygger disse risici. Alle nyopererede katte får en prøvepakke med foder med hjem, som er udviklet specielt til kastreret katte.

Hvad er en kastration af kat?

Kastrationen foretages i narkose, der laves et lille snit i pungen som testiklerne kan fiskes ud igennem, de underbindes og fjernes. Snittet i pungen er så lille at det ikke kræver syning. Ved kastration fjernes testiklerne altså helt, og derved også den største produktion af testosteron. Hankattens behov for at have et territorium bliver mindre, da han ikke længere er interesseret i at parre sig. På Virum Dyreklinik anbefaler vi at kastrere hankatten når den vejer minimum 2 kg og er ca. 5 mdr, på denne måde kan man forebygge at han begynder at strinte inden døre, man er desuden med til at forhindre at der kommer uønskede killinger.

Hvorfor skal katten veje 2 kg?

Vi vil gerne neutralisere vores katte så tidligt som muligt, før de bliver kønsmodne, for at undgå uønskede drægtigheder og strinteri.

Når vi på Virum Dyreklinik anbefaler at vente med kastrere katten til den vejer 2 kg, handler det om sikkerhed i forbindelse med narkosen, og størrelsen på deres øre, der skal være plads til hele tatoveringen. Killinger kan kastreres så tidligt som 12 uger, men disse små katte forbrænder narkosen hurtigere og mængden af medicin er lille p.g.a. deres mindre kropsvægt, og herved er der større risiko for over- eller underdosering af medicinen.

Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstattes af den professionnelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.

Ofte stillede spørgsmål

Ja, hunde og katte skal faste 12 timer før narkose, det vil i praksis sige at maden skal fjernes når man går i seng aftenen før en planlagt narkose. Hunden skal have fri adgang til vand.
Hvis hunden kun har diarre, skal den ikke faste, men giv skånekost. Det kan være ris kogt til grød og bland lidt kogt kylling eller torskerogn i. Det kan også være godt med et tilskud af præbiotiske bakterier. Hvis du er bekymret, det fortsætter eller du ser blod så kontakt klinikken.
Det er meget individuelt hvor tit hunde har brug for at få klippet neglene. Det kommer an på race, motionsmængde og underlag på gåturene.
Ja, og meget gerne dagligt.
Brug en blød tandbørste og evt. hundetandpasta.
Øretatoveringen kan læses af alle, men kan blive sværrere at læse med tiden.
Chippen kræver en skanner, men kan også bruges som nøgle til kattelemmen.
Den bedste løsning kan være at mærke katten med begge dele.
Katten kaldes senior når den er over 7 år, men der kan gå en del år før man fornemmer at de er blevet gamle.
Hvis du ser orm hos katten, skal det behandles. Oftest vil der gå 6-8 uger fra katten har spist en mus eller fugl, til der er symptomer på orm. En indekat vil selvsagt meget sjældent have behov for ormemidler, hvorimod en gård kat oftere vil have orm.
Nej, vi holder ferie på skift, så du kan opleve længere ventetider, men vi er her hele året rundt.

Hvis du har spørgsmål, så kontakt os endelig.

Kontakt os