Aflivning

Hvordan foregår en aflivning, og hvad gør man bagefter?

Den svære beslutning, at få sit kæledyr aflivet.

Det er de færreste der bryder sig om at tale om deres kæledyrs sidste behandling hos dyrlægen. Det er ofte en meget svær og tung beslutning, at få sit kæledyr aflivet. Herunder kan du læse om hvordan selve aflivningen foregår, men også om de muligheder der er for dit kæledyr bagefter.

Det er vigtigt for os at dit sidste besøg hos dyrlægen med dit kæledyr, foregår så roligt som overhovedet muligt. Vi afsætter en halv time, så der er tid til at tale sammen før og efter selve aflivningen. Hvis du gerne vil have hunden eller katten aflivet hjemme, så kører vi gerne ud til jer.

Det er en svær beslutning at få aflivet sin bedste ven, der for mange mennesker har fulgt dem gennem rigtig mange år. Der er altid tid til at snakke det igennem. Vi kan ikke tage beslutningen for jer, men vi kan forhåbentligt råde jer, så I føler, at det er den rigtige beslutning.

Hvordan foregår en aflivning?

Hvis det er en rolig hund, lægger vi en nål i en vene i forbenet og giver en overdosis bedøvelsesmiddel. Hunden bliver træt, falder i søvn og hjerte og respiration stopper. Hunden mærker intet og det går meget stærkt.

De fleste katte, nervøse hunde, kaniner og marsvin bedøver vi først. Det vil sige, at de får et bedøvelses middel, som hvis de skulle opereres. Midlet kan lægges under huden eller i en muskel. Kattene kan få forbigående kvalme, især hvis de lige har spist, men de føler ingen smerte. Dyret falder i søvn efter 10-15 minutter.

Herefter indgives en overdosis aflivningsvæske, som fører til hjerte og respirationsstop.

Hvad gør man så med sit aflivede kæledyr?

Der er flere muligheder.

⋆ Begravelse: Du må gerne begrave dit kæledyr i haven. Sørg for at grave minimum 50 cm dybt, gerne en 1 meter. Det er en god idè at stille noget tungt ovenpå, en krukke eller lignende, så der ikke er nogle der kommer til at grave dyret op.

⋆ Fælleskremering: Flere kæledyr kremeres sammen og Ada’s kæledyrskrematorium sørger for asken efterfølgende.

⋆ Urnekremering: Dit kæledyr kremeres og asken lægges i en urne, enten en uglaceret keramik urne (til at sætte i jorden), glaceret evt. med indskrift til at have stående eller en træurne, med mulighed for at sprede asken. Se billeder af urner her.

Vi har valgt Ada’s kæledyrskrematorium til at varetage opgaven. De håndterer dyrene på en værdig måde, med hensyntagen til at det har været nogens bedste ven.

Smykke: Der er en glasmager der laver perler med lidt af asken i og på den måde kan man bære sit kæledyr som et smykke. Se billeder af smykker her.

Mindesten: Det er nu også blevet muligt at få lavet en mindesten. Den er udført i sort poleret granit og måler 15 x 15 cm. Se stenene her.

Ofte stillede spørgsmål

Ja, hunde og katte skal faste 12 timer før narkose, det vil i praksis sige at maden skal fjernes når man går i seng aftenen før en planlagt narkose. Hunden skal have fri adgang til vand.
Hvis hunden kun har diarre, skal den ikke faste, men giv skånekost. Det kan være ris kogt til grød og bland lidt kogt kylling eller torskerogn i. Det kan også være godt med et tilskud af præbiotiske bakterier. Hvis du er bekymret, det fortsætter eller du ser blod så kontakt klinikken.
Det er meget individuelt hvor tit hunde har brug for at få klippet neglene. Det kommer an på race, motionsmængde og underlag på gåturene.
Ja, og meget gerne dagligt.
Brug en blød tandbørste og evt. hundetandpasta.
Øretatoveringen kan læses af alle, men kan blive sværrere at læse med tiden.
Chippen kræver en skanner, men kan også bruges som nøgle til kattelemmen.
Den bedste løsning kan være at mærke katten med begge dele.
Katten kaldes senior når den er over 7 år, men der kan gå en del år før man fornemmer at de er blevet gamle.
Hvis du ser orm hos katten, skal det behandles. Oftest vil der gå 6-8 uger fra katten har spist en mus eller fugl, til der er symptomer på orm. En indekat vil selvsagt meget sjældent have behov for ormemidler, hvorimod en gård kat oftere vil have orm.
Nej, vi holder ferie på skift, så du kan opleve længere ventetider, men vi er her hele året rundt.

Hvis du har spørgsmål, så kontakt os endelig.

Kontakt os