Aflivning
Hvordan foregår en aflivning, og hvad gør man bagefter?
Den svære beslutning, at få sit kæledyr aflivet.
Det er de færreste der bryder sig om at tale om deres kæledyrs sidste behandling hos dyrlægen. Det er ofte en meget svær og tung beslutning, at få sit kæledyr aflivet. Herunder kan du læse om hvordan selve aflivningen foregår, men også om de muligheder der er for dit kæledyr bagefter.
Det er vigtigt for os at dit sidste besøg hos dyrlægen med dit kæledyr, foregår så roligt som overhovedet muligt. Vi afsætter en halv time, så der er tid til at tale sammen før og efter selve aflivningen. Hvis du gerne vil have hunden eller katten aflivet hjemme, så kører vi gerne ud til jer.
Det er en svær beslutning at få aflivet sin bedste ven, der for mange mennesker har fulgt dem gennem rigtig mange år. Der er altid tid til at snakke det igennem. Vi kan ikke tage beslutningen for jer, men vi kan forhåbentligt råde jer, så I føler, at det er den rigtige beslutning.
Sorgen kan fylde meget, hvis du har behov for at tale med en, så har Aalborg Universitet oprettet en telefon tjeneste, hvor man kan tale med en der forstår. Center for menneske-dyr-psykologi telefon 25 41 14 13 (åbent onsdag, torsdag, fredag kl 17-19, søndag kl 19-21).
Læs mere på Sorg-over-dyr
Hvordan foregår en aflivning?
Hvis det er en rolig hund, lægger vi en nål i en vene i forbenet og giver en overdosis bedøvelsesmiddel. Hunden bliver træt, falder i søvn og hjerte og respiration stopper. Hunden mærker intet og det går meget stærkt.
De fleste katte, nervøse hunde, kaniner og marsvin bedøver vi først. Det vil sige, at de får et bedøvelses middel, som hvis de skulle opereres. Midlet kan lægges under huden eller i en muskel. Kattene kan få forbigående kvalme, især hvis de lige har spist, men de føler ingen smerte. Dyret falder i søvn efter 10-15 minutter.
Herefter indgives en overdosis aflivningsvæske, som fører til hjerte og respirationsstop.
Hvad gør man så med sit aflivede kæledyr?
Der er flere muligheder.
⋆ Begravelse: Du må gerne begrave dit kæledyr i haven. Sørg for at grave minimum 50 cm dybt, gerne en 1 meter. Det er en god idè at stille noget tungt ovenpå, en krukke eller lignende, så der ikke er nogle der kommer til at grave dyret op.
⋆ Fælleskremering: Flere kæledyr kremeres sammen og Ada’s kæledyrskrematorium sørger for asken efterfølgende.
⋆ Urnekremering: Dit kæledyr kremeres og asken lægges i en urne, enten en uglaceret keramik urne (til at sætte i jorden), glaceret evt. med indskrift til at have stående eller en træurne, med mulighed for at sprede asken. Se billeder af urner her.
Vi har valgt Ada’s kæledyrskrematorium til at varetage opgaven. De håndterer dyrene på en værdig måde, med hensyntagen til at det har været nogens bedste ven.
Smykke: Der er en glasmager der laver perler med lidt af asken i og på den måde kan man bære sit kæledyr som et smykke. Se billeder af smykker her.
Mindesten: Det er nu også blevet muligt at få lavet en mindesten. Den er udført i sort poleret granit og måler 15 x 15 cm. Se stenene her.