Virum Dyreklinik nær Lyngby, Holte, Hørsholm - dyrlæger, hund, kat, kanin, marsvin  
GRØNNEVEJ 133E·2830 VIRUM
TLF.45 85 32 71
 
line decor
   FÅ NYHEDSBREV FRA VIRUM DYREKLINIK
line decor

 
 

Marsvine avl

Kønsmoden
Marsvin bliver meget tidligt kønsmodne, hunnerne bliver kønsmodne når de er 4-6 uger gamle, hannerne når de er 3-5 uger gamle.

Hvornår bør man parre soen første gang?
Optimalt skal soen parres når hun er 5 måneder gammel og vejer ca. 500g. Hun skal gennemføre sin første drægtighed inden hun er 12 måneder gammel, fordi bækkenet forbener omkring her. Hvis soen bliver parret efter hun er 10 måneder gammel er der stor risiko for fødselskomplikationer, hvor ungerne sætter sig fast i fødselsvejen, med risiko for både soens og ungernes liv.
Dette gælder kun for hendes første kuld unger, hvis hun har gennemført en drægtighed og fødsel, vil bækkenet have udvidet sig, og hun kan sagtens gennemfører drægtighed og fødsler indtil hun er 4-5 år gammel.

Hvad skal vi gøre inden parringen?
Det er vigtigt at sikre sig at det er sunde og raske marsvin man ønsker at parre. At de ikke har dårlige gener de giver videre, her tænker vi især på tænderne.
Hunnen skal være normal vægtig, hvis hun er for tyk øges risikoen for drægtighedssyge, fødselsbesvær og i sidste ende en død so og unger.
Det er også en god ide at sørge for at have et seperat bur til hannen, som han kan flyttes over i efter man har konstateret at soen er drægtig, hun går i østrus 6-48 timer efter fødslen, og kan altså blive parret igen meget hurtigt efter fødslen.

Drægtigheden
Et marsvin er drægtigt i 59 til 72 dage, afhængig af kuldstørrelsen. Et marsvin får fra 1-6 unger per kuld, gennemsnittet er 3. Hver unge vejer i snit 100g når de bliver født.
Soen skal have den næring hun har behov for, men hun må ikke blive fed, det øger risikoen for drægtighedssyge.

Ungerne
Ungerne er fuldt udviklet når de bliver født, de første tre døgn er meget kritiske. I disse døgn lever de stort set udelukkende af mælk. Herefter begynder de at spise af foderet.
Ungerne kan flytte hjemmefra når de er 4 uger gamle og vejer 300g.

Kønsbestemmelse
Man bestemmer marsvinets køn ved at lægge det på ryggen og kigge på de ydre kønsorganer.

Kønsbestemmelse af han marsvin, billedet viser de ydre kønsorganer Hos hannen siges de ydre kønsorganer, at være formet som et i, altså en streg med en prik over. Penis kan forsigtigt presses frem. Hos den udvoksede han ligger testiklerne meget tydeligt på begge sider af penis.
Kønsbestemmelse af hun marsvin, billedet viser de ydre kønsorganer Hos hunnen siges de ydre kønsorganer at ligne et Y. Det viser billedet her ved siden af med al tydelighed.

Billederne herover er meget tydelige, men det kan være meget drilsk at kønsbestemme marsvin.

Det er vigtigt at være sikker på sine marsvins køn da de sagtens kan hoppe på hinanden allerede når man får dem hjem. Man bør ikke lade søskende parre sig med hinanden, da det øger risikoen for sygdomme.

Kastration af marsvin
Hvis man har kuldsøskende, eller ikke ønsker unger anbefaler vi at man kastrerer hannen. Kastration af han-marsvin kan foretages når han er 12 uger gammel, men han skal herefter holdes isoleret fra hunner i 3-4 uger, da han stadig er fertil.

   
  Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstatte den professionnelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.

 

bestil tid online

 
  .
Find en tid, der passer dig i ro og mag.
Bestil tid til konsultation
 
     
 

Lopper - Bekæmpelse

 
 

lopper kan genere hunde, katte og mennesker
Læs om lopper og hvordan du slipper af med dem.

 
     
 

Flere tips og råd

 
  . Læs dyrlægernes tips og gode råd om alt fra hjerte-lungeorm til nytårsangste hunde
Allergi, kløe
Diarre og opkast
Drægtige tæver/hvalper
Dårlig ånde
Efterlysning
Feline infektiøs peritonitis - FIP
Fodring af kaniner
Forberedelse til operation
Forsikring / sygeforsikring
Fremlysning
Hjerte-/lungeorm
Hvad mener vi om hundemad
Hvorfor æder min hund afføring?
Kaninpest eller Myxomatose
Katteadfærd
Køb af ny hund
Lopper - bekæmpelse
Løbetid
Menneskemedicin
Operations forberedelse
Operation - efterfølgende pleje
Overvægtige dyr
Overvægtige kaniner
Marsvin
Sygdom hos Marsvin
Marsvine avl

Neutralisering og mærkning af kat
Nytårsaften med hund og kat
Rejse med hund og kat
Renlighedstræning af hvalp
Skab
Sukkersyge
Transport af hund og kat
Vaccination
Vokseværk
Urenlige katte
 

Besøg vores nye netbutik

Vi er glade for at kunne tilbyde vores kunder en ny service. Vi leverer i hele landet, og tilbyder gratis levering i vores lokalområde.

se netbutikken her!