Virum Dyreklinik nær Lyngby, Holte, Hørsholm - dyrlæger, hund, kat, kanin, marsvin  
GRØNNEVEJ 133E·2830 VIRUM
TLF.45 85 32 71
 
line decor
   FÅ NYHEDSBREV FRA VIRUM DYREKLINIK
line decor

 
 

Sygdom hos Marsvin

Hvordan kan man se, at et marsvin er sygt?
Da marsvinet er et byttedyr skjuler det sine svagheder meget længe. Derfor kommer rigtig mange gnavere for sent til dyrlægen. Man overser den lille ændring i dyrets adfærd, som med tiden udvikler sig. Det første tegn på sygdom er ofte at dyret spiser lidt mindre – det kan være umåleligt lidt – derfor må vi som dyrlæger kraftigt anbefale at man vejer sine dyr en gang om ugen så har man en rimelig chance for at spore at noget er galt. Hvis først dyret har tabt sig meget, vil det være svækket og så vil enhver behandling være udsigtsløs.

Sygdomstegn hos marsvin

  • nedsat appetit
  • vægttab
  • ændring i aktivitetsniveau
  • øget eller nedsat drikkelyst
  • afføringen og urinens udseende
  • adfærd
  • pelsen - skal være blank og tæt.
  • Kløe og skæl
  • hoste eller nysen
  • hævelser eller knuder

Sygdomme hos marsvin

Trommesyge:
luft i tarmsystemet, især i blindtarmen. Det skyldes en overvækst af luftproducerende bakterier. Et problem vi typisk ser om foråret og efteråret, ved foderskift til henholdsvis græs og kål. Man kan give 2 ml madolie i munden, da det kan dæmpe dannelsen af skum og dermed lette afgangen af luft. Blid mavemassage kan også hjælpe. Ellers skal der stærkere midler til. Det er for at undgå trommesyge at man langsomt skal vænne marsvinet til nyt grønt.

Drægtighedssyge / ketose / fedtlever:
en almindelig sygdom hos den drægtige hun og det svært overvægtige marsvin. Hvis marsvinet holder op med at spise af den ene eller den anden grund, vil tilførslen af energi ikke dække behovet. Dette energi underskud forsøger kroppen at dække ved at mobilisere fedtreserverne. Fedtet skal en tur igennem leveren før det kan bruges og det er en hård belastning for leveren og efterfølgende også for nyrene. Efterhånden som lever og nyrer holder op med at fungere renses blodet ikke, det giver kvalme og nedsat appetit. Den onde cirkel er igang, og dyret dør typisk i løbet af 1-5 døgn.
Der skal hurtig og intensiv behandling til hvis man skal rede marsvinet.

Tandfejl:
marsvine tænder vokser hele livet, det er derfor vigtigt at deres foder er groft så det slidder på tænderne. Hvis tænderne bliver for lange kan marsvinet ikke tygge sin mad, og i sidste instans kan der dannes en hel bro af kindtænderne, den forhindrer dyret i at synke. Hvis ikke man opdager det, dør marsvinet af sult. De vigtigste symptomer er vægttab, nedsat foder indtag og savlen.

Skørbug:
Marsvin danner ikke selv C-vitamin og skal derfor have det tilført via kosten. Hvis marsvinet får for lidt c-vitamin kan det give symptomer som nedsat vækst, forkotet levetid, infertilitet, dårligt immunforsvar og dermed mere sygdom. Hvis manglen er stor kan det ligesom hos mennesker give skørbug. Så stopper væksten helt, der ses hævelser omkring ledende, de hopper fremad som kaniner, de taber sig, bliver skrutrygget. Der kan udvikles tandfejl fordi kæbeknoglen forandres. De fleste tilfælde ses om vinteren hvor mængden af friskt grønt fra naturen er begrænset.
Grønkål, spinat, rød/grøn peberfrugt, broccoli og persille har et højt indhold af c-vitamin (over 100mg/100g), dvs at et marsvin skal have ca. 10-15 g om dagen får at få dækket sit behov.
læs mere om fodring af marsvin

Sellnick – marsvine skab:
er voldsom kløe, pelstab og vægttab. Sellnick skyldes en skabmide - Trixacarus cavia. Denne mide graver sig ned i huden og lægger æg, det giver en voldsom kløe. I de tidlige stadier ses der moderat kløe i lysken, på brystet og halsen, pelstab og lidt skæl. Det breder sig til hele kroppen, der kommer kradsesår, og til sidst kan dyret ikke finde ro til at spise eller sove. Denne konstante ubehag kan gøre marsvinet aggresivt.
Sellnick eller marsvine skab skal behandles. Det er vigtigt at alle dyr i hjemmet behandles, også dem der ikke viser symptomer. Herudover skal bur og inventar rengøres og skoldes.

   
  Indholdet på virumdyreklinik.dk er udelukkende til informationsbrug og må ikke erstatte den professionnelle rådgivning og behandling, som gives af den autoriserede dyrlæge ved en konsultation.

 

bestil tid online

 
  .
Find en tid, der passer dig i ro og mag.
Bestil tid til konsultation
 
     
 

Lopper - Bekæmpelse

 
 

lopper kan genere hunde, katte og mennesker
Læs om lopper og hvordan du slipper af med dem.

 
     
 

Flere tips og råd

 
  . Læs dyrlægernes tips og gode råd om alt fra hjerte-lungeorm til nytårsangste hunde
Allergi, kløe
Diarre og opkast
Drægtige tæver/hvalper
Dårlig ånde
Efterlysning
Feline infektiøs peritonitis - FIP
Fodring af kaniner
Forberedelse til operation
Forsikring / sygeforsikring
Fremlysning
Hjerte-/lungeorm
Hvad mener vi om hundemad
Hvorfor æder min hund afføring?
Kaninpest eller Myxomatose
Katteadfærd
Køb af ny hund
Lopper - bekæmpelse
Løbetid
Menneskemedicin
Operations forberedelse
Operation - efterfølgende pleje
Overvægtige dyr
Overvægtige kaniner
Marsvin
Sygdom hos Marsvin
Marsvine avl

Neutralisering og mærkning af kat
Nytårsaften med hund og kat
Rejse med hund og kat
Renlighedstræning af hvalp
Skab
Sukkersyge
Transport af hund og kat
Vaccination
Vokseværk
Urenlige katte
 

Besøg vores nye netbutik

Vi er glade for at kunne tilbyde vores kunder en ny service. Vi leverer i hele landet, og tilbyder gratis levering i vores lokalområde.

se netbutikken her!